Alexander Kandiliros.
1 av 2
Alexander Kandiloros, speldesigner och jurist. Foto: Arngrim Larsen.
Några av spelkorten i Berghain ze game.
2 av 2
Några av spelkorten i Berghain Ze Game. Foto: Privat.

Motvind för brädspel om Berghains kö

3:03 min

Alexander Kandiloros brädspel Berghain Ze Game där du är dörrvakt på den världsberömda nattklubben i Berlin har redan stött på patrull - innan det ens släppts.

– Vi vet inte riktigt hur de fick nys om spelet. Men de har hört av sig och vill stoppa det. De uppskattar inte att vi gör ett spel om deras personal och kösystem, säger Alexander Kandiloros, speldesigner och jurist i Göteborg.

I spelet som än så länge alltså bara finns som en prototyp är du dörrvakt och får mer poäng ju creddigare gäster du släpper in. Spelkorten innehåller olika figurer som typ haschtomte, bloggare eller narkotikaspanare och de rosa korten i gay-kategorin ger extra höga poäng.

– Vi tyckte att det var bra att med ett spel där bögar är värda mest. För så är det inte alltid i övriga samhället. Dessutom så är Berghain i grund och botten en gayklubb, säger Alexander som själv besökt klubben en gång.

Spelet har Alexander gjort tillsammans med speldesignern Joakim Bergkvist och nu söker de crowdfundingpengar för att få ut det på marknaden. Intresset från distributörer har också varit svalt eftersom spelet uppfattas som för provokativt, menar Alexander.

– Alla jag pratat säger att de skulle vilja ha det själva. Men att de inte kommer kunna sälja det, säger han.

Vilka är Berghain Ze Game tänkt för?

– Folk som gillar technoscenen, bögkultur och kanske inte lockas av tonen i traditionella brädspel, säger Alexander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista