Elin Karlsson och Leo Björk.
1 av 2
Elin Karlsson och Leo Björk. Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio.
Emanuel Karlsten
2 av 2
Emanuel Karlsten. Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / TT.

Nedåttrend för statusar på Facebook

Experten: Vi pingar och delar mer istället.
2:54 min

Fler direktmeddelanden, kommentarer och delningar. En ny rapport visar svenskarna skriver allt färre statusuppdateringar.


– Jag tror det har att göra med alla facerapes jag råkade ut för. Mamma hörde av sig och undrade vad jag höll på med egentligen, säger Leo Björk som P5 STHLM träffar på Drottninggatan.

Får du plocka fram skämskudden när en av dina gamla statusar dyker upp på Facebook? Du är troligtvis inte ensam.

En ny rapport från Internetstiftelsen i Sverige som kartlägger svenskarnas sociala medie-vanor visar att vi statusuppdaterar mer sällan idag än för några år sen. Och det känner stockholmaren Elin Karlsson igen sig i.

– Det blir mer dela och kommentera nu. Det har jag märkt av och kanske hakat på själv, säger hon.

Vinnarna i utvecklingen kan vara medierna och färgstarka personer i vårt flöde som vi gillar att följa. Det menar journalisten Emmanuel Karlsten som pratar om det här i senaste avsnittet av Mediepodden.

– Vi pingar in folk i statusar som vi tycker är bra snarare än att skriva dem själva. Det kan vara att vi tycker att någon annan beskriver något vi känner igen oss i väldigt bra, säger Emmanuel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".