Maria Paulsson.
Maria Paulsson. Foto: Julia Eriksson/Sveriges Radio.

Så lyckas du med middagsbjudningen

"Bjud inte på något som behöver göras á la minute!"
3:47 min

Maria Paulsson är middagsexpert och driver en egen Hemma-restaurang - folk anmäler sig via sociala medier och alla som vill får komma. 

Maria Paulssons fem bästa tips för en lyckad middagsbjudning

  • Sänk ambitionerna - Laga hellre något enkelt än att få panik för att allt ska vara så perfekt. Det är roligare med en enkel pasta än att riskera att ställa in middagen i sista sekunden för att du känner att kraven blir övermäktiga.
  • Tillagningen - Gör sådant som du inte behöver stå och passa. Långkok och grytor som kan stå och puttra gör att du kan socialisera med gästerna på samma gång som maten blir klar.
  • Snacket - Om middagssällskapet inte är bekanta med varandra kan det vara svårt att komma igång med samtalen. Att prata om mat är ett enkelt ämne att börja prata kring, för alla har en relation till mat.
  • Lägg ner tid snarare än pengar - Det är mycket trevligare att ha ett genomtänkt middagskoncept än att gå efter vad som är dyrast. Tänk hellre ut var du ska inhandla maten för att det ska passa kvällen, snarare än att försöka stila med så dyra råvaror som möjligt.
  • The big no no - En sak du absolut inte får göra är att köpa för lite mat. Det är tråkigt att behöva skrapa i botten på tomma grytor och det är trist att gästerna ska behöva gå hem hungriga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".