Pelle Lydmar i Radiohuset Stockholm.
Pelle Lydmar. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio.

Pelle Lydmar testar nytt musikkoncept

"Det blir fantastiska gig"
3:15 min

Det går inte att prata om Stockholms levande musikscen utan att nämna Pelle Lydmar. Hans nya koncept går ut på att en artist spelar 20 gig under fyra veckor på samma ställe.

Pelle Lydmars hotell Gamla Lydmar låg i korsningen Humlegården/Sturegatan och kom att bli en central livemusikpunkt i Stockholms musikliv på 90-talet.

Just nu ligger han bakom det Petter gör på hans restaurang Strandvägen ett – 20 livespelningar på en månad.

– I början är de lite stiffa, de första kvällarna, men sen säger de äh det är bara att åka. Och dom gigen blir fantastiska. Artisterna går liksom in i ena ändan, sen är det militärmarsch i en månad, förklarar Pelle.

Petter har i en tidigare intervju med P5 sagt att det varit en omställning med de täta gigen och kallar det en "rätt bisarr upplevelse".

– Det har krävts mer repning än när han drar på turné. Varje dag är som en rolig bergbestigning, sade han då.

Det var Pelle Lydmars stora privata intresse för musik som spillde över på hans affärsverksamhet. I och med att han bestämde sig för att öppna dörrarna till hotellet och köra gratisgig i lobbyn kom han att ändra musikscenen i Stockholm.

– Jag fick en idé om att ta in ett av mina större intressen till en hotellobby för att hotellobbys var på den tiden skittråkiga ställen, säger han.

Pelle Lydmar förklarar att det i mitten av 1990-talet inte var lika vanligt att artister körde live-gig på andra platser än självklara konsertscener såsom det görs i dag.

Husbandet på Lydmar började bjuda in internationella artister och det blev bara mer och mer spännande artister som kom, menar Pelle. Hans absoluta favoritbokning är med Maceo Parker.

– Det var imma på rutorna, det såg ut som en finsk sauna. Du kunde inte ta ett steg åt någon riktning och hela stället gungade. Det är magiska kvällar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".