Från en sunkig källare till it-miljonärer

3:39 min

De sa till föräldrarna att de pluggade på högskolan. Men i smyg startade Vishal, Aleksandar och Jeffrey ett it-företag som idag är värt hundratals miljoner.

 – Jag känner mig både glad och ledsen. Detta är det enda vi gjort i tio år, säger Vishal Nanda, grundare och delägare i företaget.

Igår släppte nyhetssajten Breakit uppgifter om att Shibstedt kommer gå in som köpare i bygg- och hanterverkarsöksajten Servicefinder med hundratals miljoner kronor.

Bakom den ligger Vishal Nanda, Aleksandar Goga och Jeffrey Singh. Och allt startade i en dåligt ventilerad källare på Norrmälarstrand för tio år sedan.

– Folk tror att allt börjar med ny flashig utrustning och fina kontor. Men det är ingen slump att många stora företag börjar där i källaren. Den ger en underdogkänsla, säger Vishal.

– Vi var 19 år och köpte skoldatorer och begagnade möbler. Vi lärde oss hålla i pengar, flikar Aleksandar Goga in, också delägare och grundare.

Samtidigt mörkade trion för föräldrarna vad de höll på med och sa att de gick på högskolan. Det fanns förväntningar på dem med deras föräldrars utländska bakgrund att ta den trygga och akademiska vägen, menar Vishal.

Och det blev många nattliga sms där planer och strategier gjordes upp i största hemlighet, berättar Aleksandar.

– Idag är de väldigt stolta över oss, säger han.