Historien bakom det billiga modet

4:49 min

Låga löner och farliga arbetsplatser hör vi är vardag för sömmerskor på textiljättarnas fabriker och ändå handlar vi kläder som aldrig förr. Moa Kärnstrand har skrivit boken Modeslavar.

Myat har jobbat på fabriken i Burma i två år, sedan hon var 16 år. En vanlig arbetsdag är från sju på morgonen till åtta på kvällen, ibland längre, ibland sju dagar i streck. Hon, liksom många andra barn och ungdomar, är den enda familjeförsörjaren. Myats mamma, som är strax över 40 år, anses för gammal för att få arbeta i fabriken.

– Myat var helt slut och trött. Och också ledsen för egentligen ville hon kanske göra något annat eller arbeta under bättre förhållanden, säger Moa Kärnstrand.

Myat är en av de människor som Moa Kärnstrand träffat tillsammans med Tobias Andersson Åkerblom, journalisterna som skrivit boken Modeslavar om historierna bakom de billiga kläderna. 

Förutom Burma, har de träffat sömmerskor och andra textilarbetare i Kambodja, Kina och Bangladesh - länder där det är billigt för företagen att tillverka sina kläder, dels på grund av de låga lönerna. Bland företagen hittade Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom flera av de stora svenska märkena och företagen. 

Trots att rapporterna om situationen för textilarbetare i låglöneländer når oss med jämna mellanrum handlar vi kläder som aldrig förr. 13 kilo textilier per person och år åker ner i kassar och i garderober, samtidigt som vi slänger 8 kilo per person under samma tid. Det är 30 procent mer än vad vi köpte för drygt 15 år sedan, berättar Moa Kärnstrand.

Men det kan ju väldigt svårt att veta hur en ska handla på ett hållbart sätt. I klippet ovan hör du Moa Kärnstrands tips.

Hela intervju kan du höra i P5 STHLM:s lyssningsarkiv. Klickade dig cirka 45 minuter fram i programmet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista