Lisa Ajax.
Lisa Ajax. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

Lisa Ajax blev kallad för minigris

"De kallar min hund för råtta"
3:50 min

Redan i Idol 2014 mötte den då 16-åriga Lisa Ajax från Järfälla hatet. "Minigris" och "tjock" var kommentarer hon fick på nätet.

– Det var fruktansvärt. Det kunde förstöra en hel kväll. Jag kände mig värdelös, berättar artisten och sångerskan Lisa Ajax, 18 år, om Idol-tiden.

I fredags uppträdde hon på galan #slutahatabörjaprata i Danderyd. En skön känsla berättar Lisa som dessutom är aktuell med singeln Love Me Wicked.

– Det var jättekul. En ung tjej kom fram till mig och sa att jag var vacker. Jag borde själv bli bättre på att ge komplimanger för det känns ju så bra, skrattar hon.

Men Lisa har hört det omvända allt för många gånger. Att hon ser ut som "minigris" har varit återkommande.

– Jag började skriva dagbok under Idol för att skriva av mig. Och kallade mig själv för "minigris" för att ta ordet ifrån dem, säger hon.

Vad tror du behövs göras mot hatet?

– Folk tror att jag är en robot utan känslor. Men unga människor som hatar går det nog ändå att påverka. Där här föräldrar och lärare ett stort ansvar, säger Lisa.

Vi har hört rykten om att du ska vara med i Melodifestivalen 2017. Stämmer det?

– Jag har ingen aning, säger Lisa som dock bekräftar att hon skickat in ett bidrag till tävlingen. Säkert är att hon i slutet av november kommer att släppa en ny jullåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".