Farzad Nouri och Ali Yusefi.
1 av 2
Farzad Nouri och Ali Yusefi. Foto: Eva Ericsson/Sveriges Radio.
Ali Yusefi i boxningsringen
2 av 2
Ali Yusefi i boxningsringen. Foto: Thea Mossige-Norheim/Sveriges Radio

Alis OS-drömmar kan stoppas

"Jag fick allt - skola, plugga, jobb. Jag vill ge tillbaks med ett OS-guld"
2:24 min

Målet för boxaren Ali Yusefi är OS i Tokyo 2020. Men nu kan drömmen stoppas på grund av att han saknar svenskt medborgarskap.

Boxaren Ali Yusefis mål är OS i Tokyo 2020, men i veckan har P3 Nyheter berättat att hans OS-drömmar kan stoppas. Ali är med i landslaget men berättar att det räcker inte med uppehållstillstånd för att kunna tävla i många av de stora mästerskap som krävs för att kunna kvala till OS.

Ali behöver svenskt medborgarskap och i hans fall måste han bott i Sverige i 8 år. Ali kom till Stockholm från Afghanistan för 6,5 år sedan. 

– Jag har fyra år kvar på mig att kvala till OS. Men det är inte säkert att jag hinner, jag vet inte om jag kommer få svar tillräckligt snabbt. Kanske regler ändras, man vet aldrig.

– OS är något jag vill nå under min boxningskarriär. Det är något jag ska ge tillbaks till Sverige. Som ett tack för allt jag fick när jag kom. Då hade jag ingenting, varken mat, kläder eller tak över huvudet. Jag fick allt, skola, plugga, jobb. Jag vill ge tillbaks med ett OS-guld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".