Mikael Bohman och Peter Siepen.
Mikael Bohman och Peter Siepen. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

ZTV-profilerna: Det var maximal underhållning som gällde

"Vi intervjuade folk som knullade på en toalett"
2:52 min

1992 började ZTV att sändas via kabelnätet i Sveriges storstäder och revolutionerade den svenska tv-världen.

– Berlinmuren hade fallit och det var finanskris. Det var ett annat klimat och en känsla av att allting är möjligt, säger Mikael Bohman, producent under 90-talet på ZTV.

Från lokalerna i ett stall på Döbelnsgatan stod kanalen för något nytt ungt och fräscht med många egna klassiska produktioner som Tryck Till, Knesset, Crossfade, Juan med Träbenet och Estrad. Dom två sista med Peter Siepen som programledare.

– Drivkraften var att leverera underhållning till varje pris, säger Peter Siepen.

Profiler som Fredrik Lindström, Kristian Luuk, Elsa Billgren och E-type är alla profiler som antingen började på eller fick en skjuts via mediemogulen Stenbecks ZTV.

– Vi samlade alla som var kreativa i Stockholm på den här tiden. Och gjorde teve direkt i nuet, säger Mikael.

Själva rekryterades de av ZTV-profilen Sven Hallberg under det tidiga nittiotalet som hade sett Siepen och Bohman som gogo-dansare på ett disco i Stockholm.

– Vill ni göra ett program grabbar? Det var i princip hela beställningen. Sen var vi ute och filmade redan nästa dag, berättar Siepen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".