Dan Hedlin.
Dan Hedlin. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Dan Hedlin: Valmätningarna misslyckades inte

"Media ser inte hur osäkra mätningarna är"
2:40 min

Media måste bli bättre på att förklara hur osäkra opinionsmätningar är. Det menar Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen på Stockholms universitet.

Många tycker att opinionsmätningar misslyckats med att förmedla valresultatet i det amerikanska valet. Men Dan Hedlin, professor vid Statistiska institutionen på Stockholms universitet håller inte med. Mätningarna är osäkra och det måste framgå i medierapporteringen.

– Jag tycker media måste bli bättre på att förmedla osäkerheten i dessa mätningar.

Dan tror att media och läsare inte ser hur osäkra mätningar är och säger att det finns flera faktorer som gör dem osäkra. Undersökningar är ett urval och man har inte frågat alla. Dan säger också att man inte vet vem som varit med och svarat på undersökningarna. 

– Många undersökningar bygger på att man ska anmäla sig själv och dit drar sig många som är politiskt intresserade.

Men Hillary lyftes ju fram som vinnaren i flera undersökningar..

– Den högsta procentsiffran jag såg var 98 procents sannolikhet för Clinton och det reagerade jag på som orealistiskt. Men bloggen 58 som har högt anseende hade på slutet 35 procent för Trump och 65 procent för Clinton. Det visar att Trump hade en jättestor chans att vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".