Flykten till framtiden
Inspelning av filmen "Flykten till framtiden". Foto: Adam Ihse/TT

"Stockholm var risigare på 70-talet"

Jaana Fomin: Vi tog fasta på det bruna
3:35 min

Brunt, tomt och långsamt. Det var den bild av 70-talets Stockholm som mötte Jaana Fomin när hon gjorde research till filmen Flykten till framtiden.

Det är Stockholm 1973 och 22-årige Svante jobbar i skivaffär med proggaren Bengan som röker holk. Svante har ett obotligt hjärtfel men av en händelse råkar han ta tunnelbanan till Stockholm år 2016 där han träffar Elsa och inser att en enkel operation kan rädda honom om han bara har rätt papper och pengar. Så här börjar den nya filmen Flykten till framtiden. 

Jaana Fomin är helt öppen med att komedin hon gjort med Ulf Malmros är en kärleksfull blinkning till klassikern Tillbaka till Framtiden.

Filmen utspelar sig alltså till stor del i Stockholm 1973. Det är stora skjortkragar, murriga färger och gammalt Stockholmsslang som "tjall på pumpen", "pjuck" och "få spader".

Jaana Fomin berättar att dom byggde upp ett helt 70-talskvarter i studio och lät skådespelarna studera hur folk pratar i gamla filmer och teveklipp för att kunna återskapa 1973. Men det gällde att hitta dom rätta nyanserna. Ett problem var att sjuttiotalet ju är lite trendigt även i vår tid.

- Vi filmade nån liten snutt [med "Svante"] på Götgatsbacken och han sticker ju inte ut. För man kan ju se ut så nu också, säger Jaana Fomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".