Amanda Lundeteg
Amanda Lundeteg arbetar för jämställdhet inom näringslivet. Foto: Cassandra Alm

Så kan manskulturen på jobbet brytas

4:19 min

Märker du av killkulturen på jobbet? Amanda Lundeteg från Allbright har tipsen.

Näringslivet fortsätter att vara ojämställt. Kvinnor tjänar 87 procent av männens löner och Sveriges börsbolagsstyrelser består till cirka 70 procent män. Den allra största ojämställdheten syns dock inom landets företagsledningar.

– Det ser bedrövligt ut där, med bara 20 procent kvinnor, säger Amanda Lundeteg, VD och talesperson för stiftelsen Allbrigt som arbetar för att öka jämställdheten inom näringslivet.

I lördags var det Internationella mansdagen. Luis Lineo, orförande för organisationen MÄN menar att den som vill förändra mansnormerna måste börja med att granska sig själv.

På många företag råder en manskultur, menar Amanda Lundeteg, där männen stöttar varandra. Ofta kan det vara strukturer som är svåra att se, som vem en lyssnar på i mötesrummet och vem som vågar ta plats. 

För att nå jämställdhet inom företag krävs utbildning, menar Amanda Lundeteg. 

– Länge har ju problematiken och ansvaret lagts på kvinnan; du ska bli tuffare, skaffa skinn på näsan och så vidare. Men en har märkt att det inte leder till särskilt mycket.

– Istället handlar det om kulturer där män premierar andra män. Då behövs kunskap för att kunna se sådant som det kan vara svårt att sätta fingret på.

Ansvaret för att nå en förändring ligger framför allt hos företagsledningen, menar Amanda Lundeteg.

– Vem får sina idéer bekräftade på möten, var åker en på konferens, vilka aktiviteter gör en tillsammans ... Företagen måste kartlägga kulturen för att kunna förändra den. 

Att vara den som utsätts för, och missgynnas av, en manskultur på en arbetsplats är ofta svårt, menar Amanda Lundeteg. Men det är viktigt att alltid säga ifrån och lyfta problematiken. Dels kan en hitta motstrategier till härskartekniker.

– Men framför allt behöver en gadda ihop sig med andra kvinnor och prata om vad som händer och hjälpas åt att påtala om någoting sker. Lite som männen gjort i alla tider, säger Amanda Lundeteg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista