Christian Heilman, program manager Microsoft
Christian Heilman, program manager Microsoft föreläser på Internetdagarna om bland annat hur webben kan bli mer användbar. Foto: Lisa Friberg

Funktionsvariation hjälper teknikutveckling

"Om vi får det att fungera för någon med funktionsvariation blir saker mer humana för alla"
3:20 min

En person som saknar en arm, har skadat en arm eller bär ett barn på ena armen har exakt samma behov. Christian Heilmann vill inte skapa teknik för olika funktionsvariationer utan se alla människors behov. (OBS! Intervju på engelska)

När Internetdagarna börjar på Stockholm Watefront i dag finns ingen programpunkt om funktionsvariation. Men i sammanhanget tillgänglighet och teknik så har personer med funktionsvariationer en nyckelroll.

En av föreläsarna är Christian Heilmann, program manager på Microsoft, som jobbar med att göra webben mer tillgänglig. I arbetet med att utveckla användbarhet så är ofta erfarenheter från personer med funktionsvariationer bakgrunden. Teknik som möter deras behov hjälper ofta alla människor.

 – Vi får internet och teknologi att tala bättre till alla människor oavsett bakgrund. Annars måste man göra en sak för döva, en för blinda och så vidare. Vi skiftar till att istället se inkluderande design, säger Christian Heilmann.

Han menar att det viktiga är att se sammanhanget som en person befinner sig i snarare än om den har en funktionsvariation.

– En person som bara kan använda ena armen har samma användningsbehov som någon som bär på en bebis eller har en skadad arm, så vi behöver inte tänka på funktionsvariationer utan vi behöver tänka på personer som befinner sig i olika miljöer, säger Christian Heilmann.

En teknik som gör stor skillnad för personer som inte kan se är en dator i form av ett par glasögon som fotograferar det som finns framför personen och sedan berättar med ord vad det är för något. En annan teknik för samma ändamål är att ta en bild med mobilen som sedan läser upp vad bilden visar. Christian Heilmann berättar om en vän till honom som är blind.

– Han kan titta på menyn på en restaurang, ta en bild med mobilen och få den uppläst istället för att använda en blindskriftsmeny eller be servitören läsa upp menyn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".