Ida Östlund med hennes förra ledarhund.
1 av 2
Ida Östlund med hennes förra ledarhund. Foto: Privat.
Ida Östlund utanför P5 STHLMs studio
2 av 2
Ida Östlund är ledarhundsförare. Foto: Helena Björk/Sveriges Radio.

Ida trycker på för en ny diskrimineringslag

"Vi blir begränsade"
2:46 min

Att inte bli insläppt på olika ställen är vardagsmat för Farstabon Ida Östlund som behöver en ledarhund för att kunna röra sig fritt.

– En gång när jag var på dejt nekade restaurangen mig. Det slutade med en korvkioskmiddag utomhus, berättar Ida Östlund som har en synnedsättning.

Hur slutade dejten?

– Det blev inget mer sen. Jag vet inte om det var korven eller jag, skrattar hon.

Men bakom skrattet finns ett allvar. Varannan gång hon försöker ta sig in på en restaurang, ett kafé, gym eller något annat uteställe i Stockholm blir hon nekad eller hamnar i en diskussion kring ledarhunden.

– Livet utan ledarhund ser helt annorlunda ut. Jag blir mer stillasittande och passiv, säger Ida som idag väntar på att få en ny ledarhund.

I februari ska hon tillsammans med de andra i organisationen Sveriges Ledarhundsförare träffa Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Vi hoppas sätta fokus på den här frågan. Som det är nu driver inte DO våra ärenden för att det inte finns lagstöd, säger Ida.

I Norge och Finland är det förbjudet att diskriminera ledarhundsförare. Men inte här. Och i förslaget till den nya diskrimineringslagstiftning som är ute på remiss just nu så tas inte frågan upp.

– Det är skamligt att Sverige ligger så efter. Vi blir begränsade från att röra oss fritt i samhället, säger Ida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".