Natali De Brun Skantz, Petter Olsson och Robin Lee.
1 av 3
Natali De Brun Skantz, Petter Olsson och Robin Lee i odlingslokalen i Hammarbyhöjden. Foto: Privat
Natalie De Brun Skantz, och Robin Lee.
2 av 3
Natalie De Brun Skantz, och Robin Lee. Foto: Privat
Basilika
3 av 3
Nyligen sålde Grönska sin första basilika. Foto: Privat

De odlar grödor i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden

"Vi åker förbi bara för att titta på plantorna i affären"
3:49 min

Nyss sålde de sin första basilika odlad med näringslösning under en himmel av lysdioder.

I en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden står ett hundratals plantor i odlingshyllor, upplysta av lysdioder med ett lila sken. Det som växer i lådorna är basilika som odlas vertikalt.

Vertikal odling är bättre för miljön än traditionell odling. Dels tar den upp mindre plats och kräver mindre vatten och energi, berättar Robin Lee och Natalie De Brun Skantz, som tillsammans med Petter Olsson driver startup-företaget Grönska som odlar grödorna i Hammarbyhöjden. Dessutom odlas växterna närmare staden, vilket betyder en minskad transport. 

Den här typen av odlingsmetod är relativt ny. Inspirationen har Robin och Natalie fått från dels USA, Japan, Singapore och Holland stadsodling inomhus har kommit längre. 

– Vi har inte en jättelång odlingstradition i Sverige. Men vi har ungefär samma klimat och förutsättningar som Holland så det finns ingen anledning till att vi ska importera hälften av det vi äter i grönsaksväg, säger Robin Lee.

Målet för Grönska är att år 2020 ha en anläggning där de kan odla 60 000 plantor. Därefter vill de ha fler anläggningar i den storleken, eller större, runtom i Sverige och på sikt även i Norden.

Nyligen sålde de sin allra första basilika till en butik på Södermalm.

– Det känns sjukt kul. Vi åker förbi bara för att titta på plantorna i affären, och känna oss glada och stolta, säger Natalie De Brun Skantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".