Kenneth Seremet
Kenneth Seremet. Foto: Cassandra Alm

Hiphopnostalgi i ny utställning

"Hiphopen var mer lekfull då"
4:59 min

Kenneth Semeret har dykt ner i arkiven och gjort utställningen Electric Boogie: En tidsresa till början av 80-talet.

En våg av historisk hiphopnostalgi sveper över världen och Sverige. Det menar journalisten och samtidshistorikern Kenneth Seremet som under 18 månader rotat i arkiv och gjort intervjuer med människor som varit betydelsefulla för hiphopen. 

Kenneth Seremet var själv en del av den första generationens B-boys.

– Jag kom i kontakt med den via teven, i filmen Fame 1980 när Leroy gör en halvdan backspin, och jag bara "wow", säger han.

Men framför allt var det gruppen Blondie vars sångerska Debbie Harris rappar i låten Raptune, som fick honom att upptäcka hiphopen.

– Det var första gången jag hörde rap. Beatet, flowet hon hade, hur hon dansade och graffittin i videon. Det skulle jag säga är min stora ingång till hiphopen. 

På 1980-talet var hiphopen mer lekfull, menar Kenneth Semeret, inte lika komersiell som idag, framför allt när det gäller rapen. 

– Många är sexfixerade, fixerade av sig själva eller något annat komersiellt bling bling. Det är inte den hiphopen vi växte upp med, säger han. 

Utställningen består av 140 unika bilder med texter, filmer och dessutom kan den som vill ta sig ett snack med Kenneth Semereth. "Electric Boogie: En tidsresa till början av 80-talet" visas till och med 4 december på Bromma Records i Abrahamsberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".