Farzad och Ramin Nouri
Farzad och Ramin Nouri för några år sen. Foto: Privat

Lillebror Ramin: Farzad var ledaren i pojkrummet

"Skulle någon skada mig så var det du"
2:37 min

Forskning visar att syskonordning påverkar personlighet och yrkesval. Farzad ringde upp sin bror Ramin Nouri för att snacka om detta.

Det finns forskning som visar att placeringen i syskonskaran påverkar både personlighet och yrkesval. Det här visar en ny rapport från forskningsinstitutet IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

– Vi finner att äldre syskon har bättre social förmåga i alla de dimensioner vi kan mäta. Det påverkar yrkesval senare i livet, de har större chans att bli chefer. De yngre kan bli mer kreativa och kanske egen företagare, säger professor Björn Öckert som varit med och skrivit rapporten.

Farzad är mellanbarn och ringde upp sin bror Ramin för att ta reda på hur han är som bror, och stämde av hur väl forskningen stämmer på dem.

– När vi delade rum som små var det du som bestämde, jag hade inte så mycket att säga emot. Du var väldigt självständig och jag fick väldigt mycket uppmärksamhet. Än idag är jag jätteinkompetent på många områden och då är det dig jag vänder mig till, säger Ramin.

Är den äldre mer chefskompatibel än den yngre?

– Du formades ju som ledaren i rummet vi delade på som små, jag kan verkligen se att du når sådana höjder, säger Ramin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".