Systraskap
Systraskap Foto: Sveriges Radio/ Julia Eriksson

"Det politiska är en medveten strategi"

"Vi vill att folk ska engagera sig och vi skriver om sådant som berör oss"
4:07 min

Amanda Lindgren och Sabina Wärme från elektronika-duon "Systraskap" skriver politiska texter.

– När vi började göra musik ihop så hade vi en studio i en liten stuga, på våra promenader dit diskuterade vi politik. Det var samma höst som SD kom in i riksdagen. Vi var ledsna och kände att vi ville gör något istället för att börja gråta.

Trots att duon alltid har ett politiskt budskap så skiljer sig ämnena åt.

– Det politiska är en medveten strategi. Det politiska budskapet är väldigt olika, men på den senaste EP:n har det bland annat handlat om att krossa nationsgränserna och att sudda ut gränserna kring det binära könssystemet. Vi tänker att det finns mer än flicka pojke, kvinna, man, vi tycker det är en snäv definition.

Den senaste EP:n släpptes i november och heter "To do list".

– Där har varje låt en uppmanande titel. Vi vill att folk ska engagera sig och vi skriver om sånt som berör oss, vi vill rikta oss mot strukturer och normer.

De ser fram emot spelningen imorgon på Södra Teatern då de spelar med olika gästartister såsom Marit Bergman, Maxida Märak och Adam Testa.

– Det känns jättebra, det känns jättekul att knyta ihop säcken. Det är väldigt roligt att ha en konsert där allt samlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".