Jesper Nykvist aka Stadstecknaren.
Jesper Nykvist aka Stadstecknaren. Foto: Anna Alexandersson

Stadstecknaren kan inte sluta rita av Stockholm

Jesper Nykvist vill fånga det tidlösa i staden
3:03 min

Jesper Nykvist brinner för att teckna. Det var söderkisen Stig "Slas" Claesson som inspirerade honom att börja och nu vill han i sina bilder fånga känslan av Stockholm.

Det var när Jesper Nykvists farmor berättade att stockholmaren Stig "Slas" Claesson var en nära vän till hans farfar som nyfikenhet tog över. Han började söka på Slasens teckningar på nätet och hittade där ett helt annat Stockholm än han ser idag. Det var ett fattigt innerstads-Stockholm som inte längre finns.

- Det var Slasens teckningar som jag blev väldigt inspirerad av. Han ritade så himla enkelt, lite barnsligt på något sätt, men väldigt fint. Vissa bilder är väldigt detaljerade och jättekluddrigt i bakgrunden i samma verk. Och då kände jag, att sådär fult ritar ju jag typ, berättar Jesper.

Stadstecknaren ritar, precis som Slasen gjorde, tidlösa motiv och tar bort allt som kan vara tidsmarkörer.

Jesper Nykvist berättar att han hittar inspiration under sina promenader. Han går gärna till nya ställen som han aldrig varit på, men även till de mest typiska Stockholmsplatserna, för att finna sina motiv.

För att hitta de dolda ställena avviker han gärna från de större gatorna.

- Bara in i gränd, som man aldrig annars skulle gå på. Det skulle kunna vara vid Drottninggatan och sen viker av någonstans där flesta nästan aldrig går. Det finns doldisar, säger Jesper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".