Fansen Farida al -Abani, Kurt Kviberg, och Kerstin Janemar.
Fansen Farida al -Abani, Kurt Kviberg, och Kerstin Janemar. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Norsk kvalitet får svenskarna att sluka Skam

"Man skäms aldrig för att det är så dåligt"
4:19 min

Svenskarna har blivit besatta av den norska serien Skam. Premiären av senaste säsongen har just tidigarelagts efter påtryckningar från de svenska fansen.

Ingen lämnas oberörd och alla kan känna igen sig. Skam-fansen Farida al-Abani, Kerstin Janema och Kurt Kviberg tror att attraktionskraften ligger i att serien har ett starkt fokus på relationer och att den uteslutande handlar om unga.

– Det finns några vuxna med i serien, men de flesta får man inte ens se ansiktet på, säger Kerstin. 

Att de fiktiga karaktärerna finns i sociala medier gör att man blir inlockad. För den som tycker att det är jobbigt med sociala medier kan det vara skönt att följa de fiktiva personernas liv istället för människor man själv känner, tror Kerstin.

Kurt kallar sig besatt. Hon upplever att allt är äkta och känner igen sig i karaktärerna. Genom att följa karaktärerna i sociala medier har hon fastnat. 

– Han som spelar Isak, han ser ut som varje vit snubbe från Tyresö som gick i min skola i nian. Man känner igen de här karaktärerna, säger Kurt. 

Så hur kunde en norsk tv-serie slå i Sverige? Kurt tror att fansen gillar att serien är så välproducerad och välgjord.

– Man skäms aldrig för att det är så dåligt, som man ofta kan göra för svenska grejer, to be frank, säger Kurt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".