Frida Södermark militär Irak kurdistan
1 av 3
Irakisk militär och Pershmergastyrkor var vid loppet för att trygga säkerheten. Foto: Privat
Frida Södermark drig ihop ett gäng som åkte till Erbil för att springa loppet.
2 av 3
Frida Södermark drog ihop ett gäng som åkte till Erbil för att springa loppet. Foto: Privat
Frida Södermark
3 av 3
Frida Södermark åkte till Erbil, fem mil från fronten, i irakiska Kurdistan för att springa Maraton. Foto: Cassandra Alm

Frida sprang maraton åtta mil från Mosul i Irak

" Det var ju en risk vi tog"
5:05 min

Hjorthagenbon Frida Södermark åkte till Erbil, fem mil från fronten i irakiska Kurdistan för att springa ett lopp.

Löperskan Frida Södermark ville ha en utmaning och bestämde sig för att samla ihop en grupp, och resa till irakiska Kurdistan för att delta i ett maratonlopp. Syftet med loppet var dels att bygga broar mellan länder och kulturer.

Någon vecka innan avfärden gick dock den irakiska regeringsarmén och kurdiska styrkor in i staden Mosul för att befria den från Islamiska staten (IS). Erbil, staden där loppet skulle hållas, ligger åtta mil från Mosul och fem mil från fronten. 

– Det blev skarpt läge. Det var ju en risk vi tog och vi visste inte vad som skulle hända, och det är klart att man tänkte på vad som skulle hända och hur det skulle bli.

Men Frida förlitade sig på kontakterna hon hade med arrangörerna av loppet i Kurdistan, samt att UD inte avrådde resor till just Erbil, och åkte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".