Julpanelen
Seif Aldaffi Sofia Sjöström är P5 STHLM:s julpanel. Foto: Helena Björk

Seif: Jag släpper taget helt och hållet

Tipsen för att hantera familjekonflikter
2:19 min

Det kan vara knepigt att få ihop ett konflikfritt julfirande. Sofia och Seif i julpanelen har dock lyckats.

Sofia Sjöström och Seif Aldaffai firar båda jul. Sofia har alltid firat jul och firar med sin familj i Dalarna. Seif har firat jul ett par år och firar med vänner i Stockholm. Ingen av dem upplever ett problem att få ihop ett julfirande där flera ska samsas.

– Jag och min man firar med våra respektive familjer och det tycker vi är skönt. Vi har märkt att vi har stora skillnader i hur vi tycker att ett julfirande ska gå till. Han tycker att vi går runt i raggsockor och äter gröt hela dagarna. Vi kommer fira ihop när vi får barn, säger Sofia. 

Seif låter stunden och andra avgöra vad han ska göra. 

– Jag släpper taget helt och hållet. Jag hänger med och gör det de andra gör, säger han. 

Hur hanterar man en komplicerad situation?

– Välj dina strider. Julen kan vara en bra tid att prata ut, vill man inte det så ha överseende just då. Handlar det om två personer ska man kanske inte blanda in alla andra. Ibland kanske det svämmar över och då får man ta det där och då, säger Sofia.

Dagens julpanelen består av Seif Aldaffi som ledde Luciatåget på Enskede gymnasium och Sofia Sjöström är personlig tränare och hälsobloggare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".