Josefin Dahlberg.
Josefin Dahlberg. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

Josefin: Se till att det finns alkoholfritt framme

"Man känner sig lite jobbig"
3:41 min

Att behöva be om alkoholfritt gör det svårare för dem som valt inte dricka. Det menar Josefin Dahlberg, modebloggare och nykter sen sju år tillbaka.

– Det kan vara en jobbig situation. Hur kommer folk titta på mig när jag inte dricker? Att ovanpå det behöva be om alkoholfritt gör det ännu värre, säger Josefin Dahlberg, modebloggare som går på många branschmingel så här års.

Stockholmarna dricker oftast i hela landet och december är en av de månader vi dricker mest. Det visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Att då vara den som sticker ut på julfesten på jobbet kan väcka många frågor, menar Josefin.

– Förut kände jag att behövde dra mina värsta suparhistorier. Idag säger jag bara att jag inte dricker och så får det räcka med det, berättar Josefin.

Själv blev hon nykter vid 20 år. Då hade Josefin vaknat upp i trappuppgångar, supit bort så många mobiler att hon hade sex abonnemang samtidigt och hon hade återkommande minnesluckor på fem-sex timmar från sina utekvällar.

– Det gick inte att fortsätta. Jag blev helt personlighetsförändrad när jag drack. Brydde mig bara om mig själv, säger hon.

Det minsta den som ordnar en julfest kan göra är att se till det alkoholfria finns framme på bordet, tycker Josefin.

– Det känns inte kul när någon går ned i källaren och rotar fram någon dammig flaska mineralvatten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".