Gustav Gelin.
Gustav Gelin. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

Gustav ger dig koll på årets politiksnackisar

"Ett år då låginkomsttagare blivit hemlösa"
2:58 min

Det har varit stormigt i världspolitiken och Stockholm är inget undantag. Det säger Gustav Gelin, redaktör på tidningen ETC Stockholm.

– Även här försöker många politiker göra snabba poänger på stora problem, säger Gustav Gelin på dagstidningen ETC Stockholm.

Och så här ser hans lista över årets stora snackisar i Stockholmspolitiken ut.

5. Rätt till heltid i förskolan.

Omdiskuterat beslut.

4. Bostadskrisen

Det byggs mer än på länge, men samtidigt ökar hemlösheten och allt fler behöver bostad akut.

3. Nya Karolinska

Världens dyraste sjukhus. Skandalerna. Upphandling utan insyn. 600 miljoner på konsulter. Bristfällig teknik, larm som ej fungerat, familjerum som inte fanns. Ett tragiskt dödsfall efter att ett spädbarn skickades hem senast igår.

2. Nyanlända - var ska de bo?

Modulhus-striden i Haninge, Örby, Beckomberga, Fagersjö. Bosättningslagen och Ekerö och Täby som stoppat mottagandet. Upplands Väsby och Upplands Bro som positiva exempel.

1. Dödandet i Järva

Omkring 20 mord på två år i området. Ungdomar skjuts ihjäl. Polisen och politiker är handlingsförlamade.

– Vad det gäller Järva så tycker folk som bor där att det borde behandlas som en nationell kris och att politikerna ska sätta in mer stöd. Det är många vapen i omlopp, säger Gustav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".