Julie Dash, regissör till 90-talsfilmen Daughters of the Dust.
1 av 2
Julie Dash, regissör till 90-talsfilmen Daughters of the Dust. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio
Julie Dash, regissör och Dina Afkhampour festivalchef för Cinemafrica.
2 av 2
Julie Dash, regissör och Dina Afkhampour festivalchef för Cinemafrica. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Beyoncé använde hennes film i Lemonade

3:08 min

Daughters of the Dust var den första biodistribuerade filmen i USA regisserad av en afroamerikansk kvinna. Nu har Julie Dashs film fått nytt liv.

Året var 1991 som filmen Daughters of the Dust gick upp på biograferna i USA och Julie Dash hamnade på den amerikanska filmkartan. Men först nu, 25 år senare, når hon ut till den riktigt breda massan, efter att Beyoncé plockade upp filmen i den timmeslånga musikvideon till albumet Lemonade. Något som kom som en överraskning för Julie Dash. 

– Jag visste inte om det innan Lemonade släpptes. Folk började ringa mig första dagen som den sändes på tv. "Du borde se Beyoncés nya visuella album. Det är referenser till Daughters of the Dust, det är vackert", berättar Julie Dash.

Bland annat har scenen när Beyoncé och hennes dansare går på vatten, samt en trädscen inspirerats av Daughters of the Dust. Upplevelsen av att se Lemonade beskriver Julie Dash som fantastisk.

– Det var inte bara det som refererade till min film utan hela visuella albumet är helt otroligt. Det är något nytt som jag tror att folk kommer fortsätta göra i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista