Världens största Eldfest i Kungsan

2:30 min

Idag firas Eldfesten i hela världen. En gammal tradition där våren och ljuset är i fokus.

Den årliga Eldfesten firas tisdagen före det iranska nyåret, Nouroz, som i år infaller på vårdagjämningen den 21 mars. Under Eldfesten tänds varje år små eldar som firarna hoppar över. Nytt för i år är däremot att du kan följa hela festen när SVT sänder från Kungsträdgården. Doreen Månsson håller i sändningen ikväll och är jätteglad för uppdraget. 

– Det finns ett stort och brett kulturellt utbud i Sverige som folk inte känner till. Så det känns så himla roligt att bjuda in folk som kanske aldrig har firat Eldfesten, säger hon.

Eldfesten är en opolitisk och en icke-religiös högtid. Den handlar om att fira våren, att grönskan har kommit nu. Eldfesten är också startskottet på ett firande som kommer pågå i tre veckor där Nouroz är höjdpunkten.

– Det är nu som vi äntligen kan sparka av oss våra gamla bekymmer och slänga in dem i elden. Vi hoppar över brasorna. Vi dansar och vi sjunger och vi säger roliga ramsor medan vi gör det. Eldfesten är lite som att åka på spa för själen, fast billigare, berättar Tara Moshizi som kommer att hålla i SVT-sändningen från Kungsträdgården ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista