Okej till slöjförbud på arbetsplatser

2:04 min

EU-domstolens beslut är ett steg bakåt i utvecklingen och det stänger kvinnor ute, tycker kläddesignern Iman Aldebe.

En så kallad neutralitetspolicy ger företag rätt att förbjuda anställda att bära synliga religiösa, filosofiska och politiska symboler på jobbet. Vägrar anställda att ta av sig korset runt halsen eller slöjan på huvudet så riskerar de att få sparken.

Det har EU-domstolen slagit fast efter ett fall i Belgien. Eftersom att EU-domstolens direktiv står över svensk lag måste nu Diskrimineringsombudsmannen, DO, följa deras beslut framöver.

Det här har fått kläddesignern Iman Aldebe att reagera. Iman arbetar med att modernisera den muslimska slöjan och har bland annat designat ”polisslöjan” som nu är en del av svenska polisers uniform. 

– Jag blev riktigt förbannad när jag hörde det här, för jag har jobbat så hårt för att inkludera kvinnor med slöja i arbetslivet. De här direktiven kommer att stänga människor ute. Policyn ger arbetsgivaren något att skylla på när de vill bli av med en anställd, säger hon.

Istället tycker Iman att det borde finnas en lag som skyddar anställda och som ser till att alternativa uniformer borde kunna tillverkas – uniformer som möter både arbetsgivarens och den anställdes krav.

Martin Mörk, chef på processenheten vid DO, säger att företagen måste uppfylla vissa krav för att få hänvisa till en neutralitetspolicy, eller interna regler.

– Det går inte bara att förbjuda slöja för att ens kunder vill det, utan det måste handla om en genuin policy och interna regler. Policyn får inte vara skapad för att rikta in sig på en viss grupp utan den måste i så fall omfatta alla religioner och alla politiska åsikter. Den måste även tillämpas konsekvent. Det går inte att tillåta kors runt halsen men inte muslimsk slöja till exempel, säger han.

Men Iman Aldebe tror att det här kommer att drabba just den muslimska kvinnan.

– Det här kommer att användas mot kvinnor med slöja och inte mot folk med ett kors runt halsen, säger hon.

Blir inte de här direktiven ett kryphål i diskrimineringslagen?

– Det kan man diskutera. Men man kan väl säga att det kommer att handla om avvägningar mellan den enskildes rätt att uttrycka sin religion och andra tungt vägande intressen. Det här kommer att gälla företag där arbetet kommer i kontakt med någon form av varumäkesbärande funktion, säger Martin Mörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista