"Det finns klass i Sverige"

2:21 min

På fredag har filmen Dröm vidare biopremiär. Regissören Rojda Sekersöz säger att klasstillhörighet är själva grunden för filmen.

På fredag har filmen Dröm vidare biopremiär. Den handlar om Mirja som precis kommit ut från fängelset, något som inte blir helt enkelt. Filmen har beskrivits som "en efterlängtad käftsmäll om vänskap, lojalitet, identitet och klass".

En sak som är central i filmen är klass, säger Rojda Sekersöz som långfilmsdebuterar med Dröm vidare.

– Klasstillhörigheten är själva grunden, själva världen som vi gestaltar. Inte bara arbetarklass utan även en underklass är i centrum i filmen. Det finns i princip enbart en karaktär i filmen som inte är arbetare. Det här är normen i den här filmen.

Upplever du att vi har klass i Sverige?

– Ja, och jag tror inte alltid att vi är medvetna om att det finns väldigt fattiga människor. Det är lätt att hamna i en bubbla och tro att lägsta nivån är ganska hög. Men det finns människor som inte har råd att äta. Man måste vara tillräckligt frisk för att orka ta del av det skyddsnät som finns. Vi pratade väldigt mycket klass när vi utvecklade den här berättelsen.

Filmen utspelar sig i Stockholm. Hur märks klass av i Stockholm tycker du? 

– Sätt dig på röda linjen och åk från ena sidan till den andra, så kommer du uppleva en tydlig klassresa.

Om filmen:

Dröm vidare har redan hunnit kamma hem priser, det blev dubbla priser vid Göteborg Film Festival 2017, däribland publikens pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista