Hyenorna vid Stureplan är tillbaka

2:14 min

De omdebatterade skulptur-hyenorna som under en vecka i juli 2011 chockade folk på Engelbrektsgatan gör nu comeback.

På fredag kan du se dem igen. Konstverket Hyenorna vid Stureplan som när de kom älskades och hatades av många. Som Allt om Stockholm tidigare rapporterat om visas de den här gången lagligt i utställningen Kvadrart.

– Äntligen! Vi försökte ställa ut hyenorna redan i vår förra utställning. Då gick det inte men nu så. Jag är gammal graffitimålare själv och älskar gatukonstscenen, säger Jimmie Hall som är ägare till galleriet där verket nu visas.

Det var i juli 2011 som hyenorna plötsligt stod där på Engelbrektsgatan på Östermalm i Stockholm. Konstnären Mr Olabo hade placerat ut dem på marken och med deras lysande, röda ögon blängde de på förbipasserande under en vecka innan Trafikkontoret tog ned dem. 

Verket sades vara Mr Olabos kommentar på stadens segregation och den "brat-kultur" som han ansåg rådde vid Stureplan. Precis som på zoo där skyltar beskriver djurarten du ser framför dig hade han ställt ut en skylt. Men den beskrev inte djuret hyena.

I informationstexten stod det istället att Hyenorna vid Stureplan nästan uteslutande livnär sig på Slitzbrudar från förorten, att de lider av inavel och att försök med inplantering av hyenor från andra länder har gjorts i flera år men att det ständigt hindras av medlemskvällar.

Men det dröjde inte länge innan Stockholms stad reagerade och sa att verket måste bort eftersom att man inte får utsmycka staden hur som helst. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skrev då att hon tänkte skydda hyenorna med sin kropp om någon försökte plocka bort dem. Men efter en vecka hade Trafikkontoret beslagtagit verket, som senare såldes vidare.

Sedan dess har Stockholmarna inte sett röken av de vaktande hyenorna med röda ögon.

Tills nu. 

P5 STHLM har sökt konstnären Mr Olabo, men han vill inte medverka i någon intervju eftersom att han inte är den som ställer ut konstverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista