Såhär handlar du konst

3:46 min

Den här veckan är det Stockholm Art Week och Market Art Fair. Trettio gallerier, tillsammans med konstsamlare och lokala entusiaster, tar över stan under en vecka.

Den här veckan behövs för att placera Stockholm på konstkartan, förklarar Joanna Sundström, som håller i Stockholm Art Week.

På Färgfabriken kommer de trettio olika gallerierna ställa ut och de har alla med sig en eller två konstnärer som de vill presentera för Stockholm. Och att det inte finns några prislappar på verken är helt normalt.

– Nej, det sitter nästan aldrig prislappar på. Man måste våga fråga, säger Elin Hagström, director för Market Art Fair.

Vid ett besök på ett galleri ska man inte vara rädd för att ställa frågor eller skämmas för den budget en har. Flera konstnärer gör editions, det vill säga att de trycker upp flera exemplar av motivet, som kostar mycket mindre än originalmålningen.

– Just när det gäller gallerier så ska man våga fråga. Vem är det här? Kan du berätta mera? Vad kostar det? Det är helt okej, förklarar Joanna Sundström.

Tips för att handla konst

Elin och Joannas tre bästa tips för dig som är nybörjare med att köpa konst:

  1. Köp inte för dyra grejer i början.
  2. Köp bara sådant som DU gillar.
  3. Tänk inte matchning hemma. Det är inte en inredningsdetalj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista