Därför får vissa färgglad Facebookstatus

2:20 min

Programledaren Lisa Friberg är upprörd över att inte få testa Facebooks nya funktion med färg på statusen. Hanaw Rashid, expert på sociala och digitala medier förklarar varför.

– Det handlar liksom inte om att de vill va elaka mot dig. Utan de gör stickprov hela tiden och väljer "random" vilka som får testa nya funktioner, säger Hanaw Rashid, som är experten på sociala och digitala medier.

Facebook har släppt en ny funktion där man kan skriva sin Facebookstatus i färg. Men bara vissa får testa och andra får inte ens se den nya funktionen som kompisarna använder.

– De vill helt enkelt se hur personer reagerar, genom att göra såhär och få mer engagemang. Är det katastrof måste de ta bort det snabbt. Man vill ju inte att hela Facebook ska drabbas av det här om det är negativt, säger Hanaw Rashid.

Men jag drabbas ännu mer - när jag ser statusen svartvit och inte i färg?

– Det du beskriver är ett sätt att reagera i sig, och de lusläser alla reaktioner de får om nya funktioner. De läser av läget och kollar om det är något man vill ha. Det är ett bra sätt att se hur snacket går.

Så det är ett sätt att få igång snacket om inte alla får testa?

– Ja, det är absolut. Vissa har nog inte tänkt på det överhuvudtaget, men när man hör dig prata om det i eld och lågor så undrar man ju nyfiken, säger Hanaw Rashid, 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista