Så blir höstens mode

3:10 min

Redan i vår slår glittret till, men det är först till hösten och vintern som den riktiga disco-eran drar igång, menar Veckorevyns redaktör Emelie Lindblom Carlsson.

Rött och glitter stack ut under "The big 4" – modeveckorna i London, Milano, Paris och New York. Samma sak var det under Stockholms Fashion Week höst/vinter 2017. Men de stora skiftena är inte längre säsongsbetonade utan de tar längre tid på sig. 

Den här våren är det till exempel mycket 80-tal, och till hösten kommer 70-talet. 80-talets glitter återvänder sen i höst, förklarar Cia Jansson, chefredaktör för Elle.

– Yves Saint Laurent hade ett par boots som det pratades väldigt mycket om, som var strax under knäna och inte så tighta, utan mer pösiga boots, som Rihanna hade på sig några dagar senare, berättar Emelie Lindblom Carlsson, Veckorevyns redaktör.

Summorna för kläder, accessoarer och i det här fallet glittriga boots från de stora modehusen är astronomiska, och inte för vanliga plånböcker. Men de fungerar som inspiration för många andra designers och kedjor att göra liknande, menar Cia Jansson.

– Sen var det mycket rött också. Det var den största färgen under Stockholms modevecka. Både Rodebjer och Dagmar gjorde röda kollektioner. Rött är det nya svarta, säger Cia.

Och det härliga med det förklarar Emile att det inte kändes juligt. Rött på vintern kan ju vara svårt, men det är en mer läppstiftsröd färg än den julröda färgen som väntas dyka upp till vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista