Systrarna Abdullahi: "Predika inte om vilken frihet jag går miste om"

3:39 min

Fotografier, poesi och formella texter utgör fotoutställningen Ingenmansgata som handlar om att inte låta förutfattade meningar betraktas som fakta.

Fotoutställningen Ingenmansgata ställs ut i Tensta konsthall och kan kallas för en visuell berättelse. Fotografier, poesi och formella texter utgör utställningen som är skapad av systrarna Kausar Abdullahi, 18 år och Hafsa Abdullahi, 20 år. Båda är uppvuxna i Tensta. 

– Vi upplever väldigt många gånger att det är andra som talar för en. Vare sig det handlar om att vi är muslimer eller att vi bor i förorten. Det jag tänkte mest på med (dikten, reds. anm) Din röst kväver min är att man hör runtomkring en och i media hur andra talar för beslöjade kvinnor som att dom vet något som inte vi vet. Som att vi inte kan lyfta fram vår egen historia kring varför vi har den, säger Hafsa Abdullahi.

– Som beslöjad kvinna upplever vi att andra människor frågar: "Men varför har du på dig slöjan? Du är förtryckt". Andra människor har redan den bilden av oss och vi inte riktigt får våra röster hörda, säger Kausar Abdullahi.

Varför namnet Ingenmansgata?

– Det ligger en stor historia bakom titeln. Platsen vi bor på, förorten, den är mycket mer än vad som beskrivs i media. Vad vi upplever att vi ser i media. Det är så många människor som bor här och ingen har rätt att definiera en för det, därav Ingenmansgata. Men också för att många som bor här upplever att inga makthavare tar ansvar och att ingen egentligen bryr sig om den här platsen. Så det är därför det blev Ingenmansgata, säger Hafsa Abdullahi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista