Kock-Linn Söderström, leverar "Span på stan" i P5 STHLM.
Kock-Linn Söderström, leverar "Span på stan" i P5 STHLM. Foto: Midia Saleh/Sveriges Radio

Släpp löken - dags att gå vidare Stockholm

"Jag känner bara 'lägg av'"
2:39 min

Sen 2007 har löken klassats som något häftigt. Men nu menar Kock-Linn Söderström att det är dags att lämna de små syltlöksbåtarna med sotade kanter bakom sig.

Cool, enkel och billig – det är hemligheten till varför löken lyckades gå från en vanlig basråvara till att vara något att exprimentera med i maten. Men löken kommer snart puttas ner från förstaplatsen i de trendiga matköken, menar Kock-Linn Söderström, en av P5 STHLMs alla spanare som levererar trender från sitt specifika område.

– Det här är mer en spaning på att jag håller på att bli irriterad. För hur länge ska vi tycka att löken är det coolaste som finns, säger hon.

Det har gått så långt i Stockholm att det idag finnsrätter som är helt gjorda på bara lök. Kock-Linn menar att peaken är nåd och att det är dags att gå vidare.

– Jag älskar verkligen lök. Vi ska inte sluta äta lök, men vi kan väl sluta lyfta fram den visuellt så himla mycket. Just det här med små gulliga båtar, gjort av en liten syltlök som är bränd på kanten. Det är en grej som jag bara, lägg av, säger Kock-Linn.

Vad kommer då att bli nästa trendråvara? Kålroten, tror Kock-Linn Söderström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".