Agnes-Lo Åkerlind och Farvash Razavi
Agnes-Lo Åkerlind och Farvash Razavi. Foto: Midia Saleh /Sveriges Radio

Farvash och Agnes-Lo bryter normer i Iran

"Det är en feel good serie med tung klangbotten"
4:08 min

I veckan hade dokumentärserien Cup Iran premiär på SVT play. Serien handlar om ett svenskt herrlag som deltar i en fotbollsturnering i Iran. Lagledare är två kvinnor som bestämt sig för att utmana det iranska systemet och trotsa kvinnoförbudet på fotbollsarenorna.

I Iran får inte kvinnor vistas på fotbollsläktarna. När landet år 2015 bjöd in personer från hela världen att delta i en fotbollsturnering, valde vännerna Farvash Razavi och Anna Tascha Larsson att tillsammans med producenten Agnes-Lo Åkerlind utmana systemet och åka till Iran för att vara lagledare åt ett svenskt herrlag. Bland spelarna finns musiker som Panetoz, före detta fotbollsspelare och konstnärer. 

– Det är otroligt stor skillnad på det privata och det offentliga på grund av regimen i Iran och väldigt svårt att jobba. Det var omöjligt att vara spontan och även svårt att planera saker då allt skulle gå igenom så många led, säger producenten Agnes-Lo Åkerlind.

Vanligtvis håller Farvash på med analog hacking. Liknande som i det här fallet att skapa ett herrlag med kvinnliga lagledare och åka ner till Iran och delta i en fotbollscup. 

- Jag såg det som ett typiskt Analog hacking projekt, säger hon.

Hur var det att vara där Farvash?

– Det var väldigt svårt. Jag har tidigare bara varit i Iran för att träffa min familj. Nu jobbade jag och låg jag vaken på nätterna för att det var tufft att möta kraschen som uppstår när människor är vänliga och personliga, men samtidigt så måna om vad de säger och hur de säger det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".