Cissi Askwall och Elisabeth Ekener.
Cissi Askwall och Elisabeth Ekener. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Världens forskare marscherar för vetenskapen

"Det är inte en åsikt bland andra"
2:23 min

På lördag samlas Stockholms forskare på Mariatorget. Över hela världen marscherar deras kollegor för samma sak – att påminna om vikten av vetenskap.

En av anledningarna till att Elisabeth Ekener, forskare på KTH, kommer att delta i March for Science på lördag är på grund av att den nya amerikanska administrationens ifrågasätter klimatvetenskapen och världens gemensamma klimatarbete.

– Hela idén till March of Science startade i Washington i juli. Det var modermarschen. Sen har det kommit till en rad satellitmarscher runt om i världen, säger Elisabeth.

Hur det amerikanska och svenska samhället ser på forskning skiljer sig åt, förklarar Elisabeth.

– Här känner man ju inte att forskningen är ifrågasatt från politiskt håll, utan här är det av andra skäl. Man pratar om post-truth och alternative facts, och mycket om anekdotisk bevisning. Det är någonting som man också bör fundera över. Där har forskningen kanske tappat mark.

Cissi Askwall säger att hon kommer manifestera på lördag för att visa på att vetenskapen är inte bara är en åsikt bland alla andra.

– Jag vill visa vikten av att ha ett vetenskapligt angreppssätt när man hör en massa saker som pågår eller som dyker upp sina sociala flöden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".