Mikaela aktuell med självbiografi
Mikaela vill sprida kunskap om anorexi genom sin självbiografi Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

Mikaela berättar om sin anorexi för att hjälpa andra

3:25 min

Som 15-åring drabbades Mikaela Urbom av anorexi. Idag, nästan tio år senare, skriver hon på en självbiografi för att skapa medvetenhet kring sjukdomen.

När Mikaela Urbom var 15 år gammal drabbades hon av ätstörningar och anorexi, nu nästan tio år senare vill hon skapa medvetenhet kring sjukdomen både för drabbade men även för deras anhöriga. Just nu skriver hon på en självbiografi samt ett väldigt personligt album som delvis handlar om ideal.

Det hela började med en identitetskris. Tidigare hade Mikaela hållit på med konståkning på elitnivå men fick lägga av efter att hon fått en hjärtmuskelinflamation. 

– När man inte äter då märker folk att man mår dåligt. Och jag trodde att jag skulle kunna stoppa det, säger Mikaela som då inte var medveten om att hon genomgick en identitetskris.

Under flera år kämpade Mikaela emot sjukdomen och kommer speciellt ihåg två väckarklockor. Den ena när hennes läkare sa att "Dina njurar är som en 90-årings".

– Min behandlare sa en gång "Du kan välja graven eller så kan du göra någonting åt det", berättar hon. 

Ville du leva?

– Jag ville aldrig dö men problemet var att det livet jag hade stod jag inte ut med. Och jag trodde att bli smal skulle vara lösningen på problemet och när det inte var det så kände jag att det finns ingen utväg. Så jag var kvar i något slags vakuum. Jag ville inte bli frisk för jag ville inte gå tillbaka till det jag hade haft innan men det här var skit också. Så det blev någon slags ännu större panik i att inte veta var man skulle ta vägen men jag var absolut livrädd för att dö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista