Linnea Eriksson och klistermärket Viktigt! Vid rasism.
1 av 2
Linnea Eriksson och klistermärket Viktigt! Vid rasism. Foto: Iman Aldebe/Privat.
Viktigt vid rasism
2 av 2
Viktigt vid rasism. Foto: Privat.

Linneas klisterlappar mot rasism i tuben

"Jag lackade ur och ville göra något"
2:29 min

I Stockholms tunnelbanor sitter klisterlappar med uppmaningen "Viktigt! Vid rasism". Linnéa Eriksson vill få bort vardagsrasismen genom uppmaningar.

– Det jag vill uppnå i första hand är det akuta att människor ska stoppa rasism och vara med uppmärksam på sin omgivning och rasistiska attacker när de sker, säger Linnea Eriksson, kommunikatör och aktivist.

Klisterlapparna med underrubrikerna larma, stoppa, stötta, anmäl uppmanar till vad man ska göra om man ser rasism. Det var efter att Linnea hört att flera i gruppen "Street Gääris" blivit utsatta för rasism i tunnelbanan, som hon kom på idén.

– Många attacker skedde i tunnelbanan, så jag lackade ur och tänkte göra något så folk får kunskap, mot att agera mot rasism när det sker.

Det är nu flera anonyma som satt upp klistermärkena, efter att Linnea delat en publik länka där man kan ladda ner dem.

Hur bör man agera om man ser det?

– Många känner nog att de inte vågar gå fram själv, så uppmärksamma andra i vagnen och fokusera på den som utsätts, säger Linnea Eriksson.

Trots detta kommer SL att plocka ner klisterlapparna inom kort.

– Även om man har ett gott budskap och det är för en bra sak - så tyvärr, får man inte sätta upp klisterlappar i tunnelbanan. De kommer plockas ner så fort vagnen ska städas, säger Clas Keisu, pressansvarig SL.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".