Maja Rung, Frida Modén Trajshel och Lily Wahlsteen i musikalen Fun Home.
Maja Rung, Frida Modén Trajshel och Lily Wahlsteen i musikalen Fun Home. Foto: Anna Alexandersson

Radikal musikal från Bechdeltestets skapare

"Det handlar om att komma ut, att stå för vem man är"
3:44 min

Det tog sju år för Alison Bechdel att skriva den serieroman som musikalen Fun Home baseras på. Den första musikalen på Broadway med en lesbisk huvudkaraktär sätts nu upp i huvudstaden.

2006 var Alison Bechdels serieroman Fun Home klar, men inte förrän 2013 blev det en musikal. Nu sätts den upp i Stockholm och Maja Rung, som spelar huvudrollskaraktären som 19-åring, säger att berättelsen är lika aktuell nu som då.

- Det handlar om att komma ut. Att stå för vem man är, trots att man inte kanske kan räkna med att få stöd för det. Och att inte kunna kommunicera med sin familj, säger Maja.

Boken är skriven och illustrerad i serieform och är komisk, men med tunga ämnen. Till exempel hur det är att leva i en dysfunktionell familj. Det märks i musikalen, förklarar Frida Modén Trajshel som spelar huvudrollskaraktären som 43-åring.

- Vi håller ju serieteckningsformatet i musikalen. Det känns lite som om att scenerna är som serierutor. Och jag sitter på scenen hela tiden och tecknar det som sker, säger Frida.

Alison Bechdel är också känd för att ha myntat det så kallade Bechdeltestet, som ofta används i populärkulturen för att visa hur kvinnor framställs. Musikalen Fun Home uppfyller självklart Bechdeltestet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".