Marika Smith
Marika Smith Foto: Julia Eriksson/ Sveriges Radio

Marika Smith: "Fittan ska lukta"

2:08 min

Sexinspiratören Marika Smith slår ett slag för facesitting, den omdebatterade sexställningen där en person sitter över eller på en annan persons ansikte.

I en krönika i Kit skriver sexinspiratören Marika Smith om hur facesitting kan vara frigörande för kvinnor. Den omtalade sexställningen går ut på att en person sitter över eller på en annans persons ansikte.

2014 förbjöds facesitting i brittiskproducerad pornografi då man ansåg att den var obscen och livsfarlig, även om inga relaterade dödsfall dokumenterats. Sexentusiaster och kritiker svarade på förbudet med en manifestation utanför parlamentet där kvinnor positionerade sig över liggande personers ansikten.

Marikas diskussion om facesitting utgår från ett heterosexuellt och lesbiskt perspektiv. Hon menar att facesitting är en sexställning som gör upp om normer kring sex.

– Vi kvinnor har många konstiga krav på oss, att vi ska vara fjäderlätta och inte lukta någonting. Här konfronteras vi med att det inte är så.

– Män vill inte ha lukt eller smakfria kvinnor. Man vill ha den här inneslutande upplevelsen av någon som sätter sig på en.

Marika Smith menar att kvinnans sexualitet fortfarande betraktas annorlunda jämfört med männens sexualitet, och att många kvinnor lider av fittnoja.

– Vi förväntas att vara superkåta och hämningslösa, och man kan inte leva upp till det, så då tar vi till den där nojan som en ursäkt för att slippa leva upp till sexgudinneidealet.

Marika tror att alla vill lukta gott, men att kvinnor kanske har mer noja för att lukta illa än män. 

– Om vi pratar om att lukta gott; kuken kan man tvätta, fittan går också att tvätta, men den är självrengörande, så den ska lukta. Därför kanske killar bara tänker att de kan tvätta av den och sedan in i käften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista