Lisbeth Sachs, medicinsk antropolog och författare.
Lisbeth Sachs, medicinsk antropolog och författare. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

"Magin har blivit rumsren"

"Det är en revolution"
2:51 min

Kan vår egna mentala kraft lura döden och vända en dödlig diagnos? Det undersöker Lisbeth Sachs i sin senaste bok Överlevare.

Lisbeth Sachs, medicinsk antropolog och författare har ägnat nästan hela sitt forskarliv åt magin i hur människan mot alla odds kan överleva en dödlig diagnos. Medicinskt myteri kallar hon det, och hon är tacksam över att få vara med om att tankens kraft inte längre avfärdas som anekdoter utan numer har stöd i grundforskningen.

När vi blir rädda händer det saker i kroppen. Tillexempel hjärtat slår snabbare och du kan bli torr i munnen.

– Kroppen reagerar ju då på en känsla, det vet ju alla. Det är bara det att nu har man kunnat med hjälp av magnetkameror och på andra sätt verkligen få syn på vad det är som händer i kroppen. Det tycker jag är en revolution säger Lisbeth Sachs, författare till boken Överlevare.

Det som tidigare kallats magi, och placebo-effekter stöds alltså av grundforskning nu och Lisbeth Sachs som ägnat sitt liv åt att forska på detta är glad åt att hon får vara med om detta under sin livstid. 

– Jag är överlycklig över att jag lever och få uppleva det. Jag har ägnat mitt liv åt att studera folk som använder sig av magi och når förbluffande resultat. Och nu får vi den här pusselbiten att det verkligen är något som händer i kroppen i samband med förväntningarna över något ska hjälpa, berättar Lisbeth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".