Jonas Bonnier.
Jonas Bonnier har intervjuat helikopterrånarna i timtal. Foto: Sebastian Folcker/SR

Djupdyker in i rånarnas värld

"Man är väldigt försiktig"
1:13 min

Jonas Bonnier låter helikopterrånarnas röster bli hörda när han skriver om det mest spektakulära brottet i svensk historia – rånet mot värdedepån i Västberga.

Jonas Bonnier har studerat värdetransportrånet 2009 ini minsta detalj och han har träffat rånarna vid flera tillfällen. Trots att han aldrig har skrivit deckare eller brukar läsa thrillers var det mycket som gjorde att han ville skriva boken.

– De var väldigt olika som personer och det fascinerade mig. Varför gjorde just de här fyra ett sånt här rån ihop? säger Jonas.

Det var ett pussel att sätta ihop historierna eftersom jargongen går ut på att man aldrig nämner några namn. Varje del av planen hålls också separat. De är försiktiga, eller kriminellt sett "professionella", menar Jonas.

– Två av dem hade inte nästan aldrig träffats innan rättegången.

Jonas Bonnier beskriver arbetet med boken som väldigt roligt. Men mötena med rånarna kan ha väckt polisens nyfikenhet.

– När vi skulle gå ut på gatan en gång sa de att om jag lämnade huset tillsammans med dem så kunde jag registreras som en i gruppen, säger Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".