Christina Richardsson tillsammans med Ann Söderlund och Farzad Nouri.
Christina Richardsson växte upp i en grotta i Brasilien innan hon kom till Sverige som åttaåring. Foto: Sebastian Folcker/SR

Christina bodde sina första år i en grotta

1:49 min

När barn i Sverige fick lära sig att se sig för när de korsade vägen, fick Christina Rickardsson lära sig att överleva i djungeln.

Christina Rickardsson föddes som Christiana Mara Coelho i Brasilien. där hon bodde tillsammans med sin mamma i en grotta.

– Livet i grottan gick mest ut på att hitta mat för dagen och att överleva hungern. Vi åt rötter, nötter, kaktusfrukter, ormar och skalbaggar, säger Christina.

De valde att bo i en grotta långt utanför São Paulo för att slippa bo på gatan. Men det fanns många faror i skogen. Både djur och okunskap var fiender.

– Jag minns ett tillfälle när jag råkade få i mig giftiga bär, och vi hade ju väldigt långt till närmsta sjukhus och hade heller aldrig haft råd att få vård. Så hade jag blivit sämre så skulle jag med största sannolikhet inte överlevt, säger Christina.

Till slut hamnade hon på barnhem och adopterades till Sverige. Hon hade helt andra erfarenheter än barnen här i Sverige.

– Jag hade ju fått lära mig hur jag skulle överleva på gatan, göra upp eld och skaffa mat medan barnen i min ålder i Sverige hade fått lära sig att kolla åt alla håll innan dom gick över en väg. Det blev en stor krock, säger Christina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista