Frida Lindberg.
Frida Lindberg. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.

Smygfotade Frida: "Jättelättad över domen"

"Hade han inte dömts kanske en annan tjej blivit utsatt"
2:12 min

Stockholmaren Frida Lindberg blev smygfotad under kjolen av en 39-årig man. Han friades två gånger, men döms i Högsta domstol för sexuellt ofredande.

– Det betyder jättemycket. Idag när jag fick veta att han blev dömd släppte allt. Jag kände mig lätt som en fjäder, säger Frida Lindberg.

Det var i oktober som en 39-årig man stack in mobilen under kjolen på Frida och fotade. Han friades både i tingsrätt och hovrätt. Men fallet överklagades i Högsta domstol - där han fälldes för sexuellt ofredande och böter.

Varför är den här domen viktig?

– Jag tror att det kan göra att andra tjejer vågar anmäla, för det är lätt att tänka att varför ska man göra det, när det ändå inte händer något, säger Frida Lindberg.

– Anmäl ändå, det är jätteviktigt. Hade det här inte anmälts så hade inte det här fallet kommit upp. Och då hade eventuellt en till tjej blivit utsatt och fått gå igenom hela processen istället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".