Robin Nyström, aka Mwuana.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Mwuana – mer än bara musiker

2:50 min

Rapparen från Mariehäll/Bromsten fick sitt stora genombrott med sina tre EP:s 2015. Men redan innan livnärde han sig på konsten på annat håll.

Något som inte många vet är att Mwuana förutom att göra musik även målar tavlor, och han är som mest kreativ på morgonen.

– Sen börjar dagen kicka in och allting börjar vakna. Men precis innan allting vaknat, det finns något magiskt med det, säger Mwuana.

Han målar med olja och akryl och motiven varierar.

– Det finns en strävan och en dyrkan av kvinnan. Det är klyschigt, men det är ganska sensuella tavlor. Konsten tar fram den mest feminina sidan av mig.

– Det är en terapeutisk grej men vi får se om jag har en utställning i höst kanske.

Mwuana har alltid tyckt om att måla och han förvarar verken hemma. 

– Jag skulle haft en lokal som ateljé, men jag hittade inte konstnärskänslan där. Det var en källare och det lämpade sig bättre att göra musik där.

– När man målar vill man ha öppet kring sig, gärna mycket ljus och någonting att titta över, någon horisont någonstans. Nu har jag konsten hemma.

Tidigare krängde han tavlor för att få in pengar.

– Det var en del av min hustle, ett sätt att få in pengar. Det var ett uppdrag i sig att hitta köpare.

– Det var länge sedan jag sålde en tavla, min dyraste tavla jag sålde gick för elva tusen, och det var innan jag var Mwuana offentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista