Widad Kassjebrail och Sofia Häggman
Widad Kassjebrail och Sofia Häggman Foto: Julia Eriksson/ Sveriges Radio

Ny utställning om Syrien

2:39 min

Mycket av det vi hör om Syrien handlar om krig och flykt. Berättelser från Syrien på Medelhavsmuseet visar upp en annan sida av landet.

Berättelser från Syrien är en utställning med en tidslinje som sträcker sig mer än 10 000 år bakåt i tiden. Olika berättelser har samlats in från människor i Sverige som har sina rötter i Syrien.

Widad Kassjebrail kom från Syrien till Sverige år 2013 och är en av dem som delar med sig av sin historia. Hon vill berätta om sina barbiedockor från när hon var liten, och som idag symboliserar trygghet.

– I chosed to tell the story about my barbies, because I was playing with barbies a lot when I was a child. They represent a peaceful time of my life, säger Widad Kassjebrail.

– They gave me a feeling of security, which I don´t have today. I don´t feel like I have a solid ground under my feet. The barbies represent a peaceful time of my life.

Widad vill dela sin berättelse med människor som har samma erfarenheter. Hon vill också berätta för de som inte har en aning om vad som händer i Syrien, och på så sätt visa människorna bakom statistiken.

– I would like to tell the people who only listen to the numbers, I would like to tell them there is a human being behind the numbers, säger Widad Kassjebrail.

 Sofia Häggman, intendent på museet säger att utställningen är till för alla.

– Föreställningen är till för alla, men riktar sig delvis till de med rötterna i Syrien. Men den är också till för de som aldrig varit i Syrien och som vill veta mer om detta fantastiska land, säger Sofia Häggman.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista