Gossopranen Aksel Rykkvin 14 år, från Norge är ett fenomen.
Gossopranen Aksel Rykkvin 14 år, från Norge är ett fenomen. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Sångfenomenet Aksel Rykkvin tar ton i Gamla stan

3:03 min

Bara ett fåtal personer i världen kan sjunga som honom. På torsdagen öppnade 14-åriga Aksel Rykkvin från Norge Stockholm Early Music Festival i Gamla stan.

Folk från hela världen med intresse för medeltida musik från antiken fram till barocken har flugit in till Stockholm för att ta del av musikfestivalen i Stockholms historiska miljöer.

Aksel Rykkvin från Oslo är ett av de stora namnen. Han började sjunga i gosskör redan som femåring. När han var tio år upptäcktes det vilken unik röst han har. Hans sångpedagog och ständiga följeslagare, Marianne Lewis, förklarar att det som är så speciellt med Aksels röst är att han har en musikalisk intelligens.

– Till exempel när han blir instruerad att göra något gör han precis det, och kanske ännu mer. Han fångar upp en musikalisk ide och så vidareutvecklar han den, och gör den också till sin egen, förklarar Marianne.

Självklart ligger det timmar av övning bakom den här unika rösten, ungefär 20 timmar i veckan sjunger Aksel. Då är inte uppvärmningen inräknad. Han kan inte sjunga alls förrän rösten har blivit varm.

– Ett av mina tricks för att få den varm är att gurgla i en flaska med vatten. Det är sugrör som jag blåser i för att den ska mjukna till och vakna upp. Det funkar väldigt bra, säger Aksel Rykkvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista