Ida Östensson.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Hon vill få skärpning på näthatet

3:03 min

Ida Östensson har stått på barrikaderna för jämställdhet under flera år genom att upplysa allmänhten. Ett drev med hat och hot fick henne att starta nya satsningen Skärpning.

På hemsidan skarpning.nu jobbar föreningen Make equal för att internet ska bli en bättre plats utan hat och hot. Med bilder, statistik, frågor & svar och olika filmklipp vill de lära oss få ett bättre nätbeteende.

 – Vi pratar om att det är de unga som vi ska lära hur de bete sig på nätet, men det är de vuxna som skriver hat och hot. Vi låter unga lära vuxna hur de ska bete sig på nätet, säger Ida Östensson, ordförande för föreningen Make equal.

Hon vill att beteendet på nätet ska ses en plats som alla andra, att hat och hot som förekommer där ska vara olagliga rättsligt sett.

Hoten på näten är ett problem som hindrar kvinnor från att vara en del av det offentliga, menar Ida Östensson

–  Vi satt i ett möte med vår jämställdhetsminister som inte ens kan ha Facebook för att hon blir så hotad och hatad på nätet. 

Hur mycket hat och hot får du själv stå ut med?

– Varje gång jag gör stora offentliga framträdanden får jag räkna hat och hot i några dagar, men där emellan är det ganska lugnt.

Hur hanterar du det?

– Vi har jobbat mycket med det här. Vi startade Skärpning efter att jag var utsatt för ett fascist- och nazistdrev förra året. Jag kunde inte bo hemma och jag fick ha polisbevakning. Vi fick ta fram en plan om hur vi skyddar varandra, säger Ida Östensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista