Markus Lutteman och Mons Kallentoft.
Markus Lutteman och Mons Kallentoft. Foto: Eva Lindblad.

De skildrar Järva i fiktiv form

3:50 min

Markus Lutteman och Mons Kallentofts senaste bok i Herkulesserien Heroine skildrar förortsvåld och utspelar sig i en fiktiv Stockholmsförort som ligger ute på Järvafältet.

Markus Lutteman och Mons Kallentoft senaste bok i Herkulesserien Heroine är släppt. Boken utspelar sig i en fiktiv Stockholmsförort vid namn Stallhagen som har 4000 -5000 invånare. Bokens hjälte Zack får 24 timmar på sig för att rädda en kvinna. I boken så skildras förortsvåld, ett ämne som författarna tycker känns väldigt aktuellt att skildra just nu.

– Vi försöker hitta ämnen som känns aktuella i Stockholm idag. Så har vi gjort med alla böcker i serien, säger Markus. Men den här boken tar kanske ett större grepp, säger Mons.

– Det finns ett stort pågående samtal i samhället kring hur vad man ska göra, vi som författare kan gestalta en verklighet och förhoppningsvis massa känslor som finns hos människor, säger Mons.

Boken är fiktiv, men Markus Lutteman ändå gjort mycket research inför boken. Han berättar att han landade i Järvafältet efter att ha läst en rapport.

– Jag läste en rapport där det stod att var tionde mord i Sverige kan kopplas till Järvafältet. Morden har på ett eller annat sätt kopplingar till människor på Järvafältet. Jag läste också den dystra listan över särskilt utsatta områden och flera av de områdena ligger där. Jag tycker att man på senare år har känt en hopplöshet bland folk som bor där, säger Markus.

Ingen av er bor i ett socioekonomiskt utsatt område. Hur tänker ni kring att ni har ett utanförperspektiv och skriver boken?

– Det är en av vårs tids intressanta diskussioner. Man kan kalla det lite fint för kulturell appropriering. Där känner jag mig skyldig men jag anser att det är min rätt som författare att få försöka sätta mig in i alla människors levnadsöden och skriva dem. Men självklart, jag är inte uppvuxen i en förort på Järvafältet, men jag är uppvuxen i en förort i Östergötland. Där det fanns problem också. Jag tror vi hamnar väldigt illa om bara människor med specifik erfarenhet får använda sig av den i berättelser, musik och film, säger Mons.

– Mycket handlar om att vara så inlyssnande och empatiskt som möjligt. Man får lyssna, man får läsa böcker och berättelser från de som bott och bor där. Samtidigt kommer vår huvudperson in med ett utanförperspektiv.

– I grund och botten tror jag alla människor har samma längtan, säger Mons.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista