Catrin Söderberg, Andre Lewaks och Vidar Vetterfalk om jobbar med jämställt föräldraskap.
Catrin Söderberg, Andre Lewaks och Vidar Vetterfalk om jobbar med jämställt föräldraskap. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Ryssland bättre än Sverige på jämställt föräldraskap

"De lyckas med saker som vi inte har lyckas med här"
1:57 min

Många länder har inspirerats av Sverige och hur långt vi har kommit i arbetet för jämställdhet. Men när det kommer till jämställt föräldraskap har Ryssland klivit om Sverige.

Catrin Söderberg, Andre Lewaks och Vidar Vetterfalk var några av deltagarna som deltog i ett frukostseminarium på Svenska institutet i onsdags för att öka jämställdheten i föräldraskapet, både i Sverige och andra delar av världen. 

– Det vi har lärt oss under de åren vi har samarbetat med andra länder är att det började med att vi inspirerade andra länder, men idag är vi i ett läge där vi också blir inspirerade, säger Catrin Söderberg.

Föreningen bland annat ett samarbete med grupper i Ryssland och på vissa områden har de kommit längre än oss i Sverige.

– De lyckas med saker som vi inte lyckas med här. De inspirerades av vårt sätt att arbeta med pappagrupper och har utvecklat och anpassat det till sin kontext. De har lyckats få St Petersburgs stad att ha pappagrupper i alla 16 distrikt med en budget från staten, säger Vidar Vetterfalk.

I Sverige är det få kommuner som har pappagrupper. Något som Catrin Söderberg, Andre Lewaks och Vidar Vetterfalk vill få ändring på.

– Vi har 290 kommuner i Sverige. Det är nio av dem där det finns pappagrupper, säger Vidar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".